woensdag 29 januari 2014

Baby slaapzak

Om me heen worden veel baby's verwacht en wat is dan leuker dan een zelfgemaakt cadeau. Ik wilde graag een slaapzakje haken maar ik kon geen leuk patroon vinden. Dus besloot ik zelf aan de slag te gaan, en dit is het resultaat!
                                                                           
Ik heb nog nooit eerder een patroon geschreven, maar ik zal hieronder proberen te beschrijven hoe ik het slaapzakje heb gemaakt.

Patroon baby slaapzak:

Wol, supersoft van zeeman
Haaknaald 8mm
Er is gewerkt met een dubbele draad
  1. Haak een ketting van 40 losse (wit)
  2. Haak in iedere losse een stokje(wit)
  3. Haak in ieder stokje een vaste (grijs)
  4. De stappen 2 en 3 herhalen, 65x
  5. De lap die je nu hebt begint met wit en het einde is grijs. Pak het begin (de witte rand) en vouw het in een punt. Dit wordt de muts. Haak de twee zijdes aan elkaar d.m.v. vasten met grijs.
  6. Aan de rechterzijde van de lap ga je langs de rand vasten haken. Haak in de grijze steken 1 vaste, en in de witte stokjes kun je twee vasten haken.
  7. Haak in iedere vaste nog een rij vaste
  8. Haak de rand dicht door de twee zijdes aan elkaar te haken d.m.v. vasten
  9. Herhaal stap 6 en 7 aan de rechterzijde
  10. In de volgende rij vasten moet je de knoopsgaten gaan maken. Bepaal hiervoor hoeveel knopen je wilt gebruiken en op welke plaats ze moeten komen. De knoopsgaten komen alleen aan de voorste flap, aan de achterste flap worden later de knopen genaaid. Bekijk hier het filmpje voor een uitleg om knoopsgaten te maken (Engelstalig)
  11. Haak nog een laatste rij vasten langs de rand
  12. Werk het geheel af door de knopen vast te naaien en eventueel nog te versieren met een applicatie. Ik heb gekozen voor een uil applicatie.
Het patroon van het uiltje heb ik gekocht via Etsy, bij ATERGcrochet. Het is een Engels patroon.
Klik hier om naar de webwinkel van de uil applicatie te gaan

Ik hoop dat het patroon zo duidelijk is, als je vragen of opmerkingen hebt hoor ik het graag.

Konijntje pluis van stip & haak


Klik hier om naar de website van stip & haak te gaan voor het gratis patroon

Konijntje pluis heb ik gehaakt van Phildar cotton 3 met haaknaald 2.5, volgens het patroon van stip & haak. Pluis is het eerste knuffeltje dat ik ooit gemaakt heb.

Het patroon geeft aan om veiligheidsogen te gebruiken, maar ik heb oogjes gehaakt.
Voor de ogen: haak met zwart draad een aantal losse en hecht af. Maak een knoopje in het touwtje van losse. Maak de ogen vast aan het lijfje, dit is het makkelijkste als het lijfje nog niet helemaal gesloten is.

Mijn hond is erg blij met zijn nieuwe knuffel!

Eerste project infinity sjaal


Hoe ben ik begonnen met haken?

Ik heb een setje haaknaalden gekocht bij action, waar je een kokertje kunt kopen met diverse maten (3, 3.5, 4, 6, 8, 10) haaknaalden, waarmee je veel projecten kunt haken. Uiteraard ook wat bollen wol gehaald die ik leuk vond voor een sjaal.  En toen op internet gezocht naar een patroon voor een gehaakte sjaal.


Uiteindelijk ben ik terecht gekomen op het volgende YouTube filmpje van Love4nails. Het is een Engelstalig filmpje met een erg duidelijke uitleg van de steken die ze gebruikt voor deze infinity sjaal.

Klik hier om het filmpje van Love4nails te bekijken


Ik heb de sjaal gemaakt als eerste haakproject, door de duidelijke uitleg heel goed te doen voor een beginner. Ik heb wel wat beginners foutjes gemaakt, ik haak blijkbaar heel strak en daardoor is mijn sjaal veel stugger en kleiner geworden dan de sjaal in het filmpje. Ook heb ik bij het vastmaken van de eerste en de laatste losse toch een draai in mijn werk gekregen, waardoor mijn sjaal altijd gedraaid zit. Voor mijn sjaal heb ik tweed wol gebruikt van zeeman.

Ach, al met al ben ik toch trots op mijn allereerste haakwerk!


dinsdag 28 januari 2014

Welkom

Welkom bij "Mo haakt aan",

Sinds kort ben ik besmet met het haakvirus. Na een tijdje het breien geprobeerd te hebben ben ik overgestapt naar het haken wat mij veel beter bevalt. In mijn zoektocht naar leuke patronen kwam ik diverse blogs tegen waarin mensen hun creaties showen, het inspireerde mij enorm. Met mijn blog wil ik graag ook mijn creaties laten zien en ik hoop hier op mijn beurt anderen te inspireren.

Kortom, Mo haakt aan!