zondag 28 september 2014

Meisjes rokje


Voor mijn buurmeisje van 2 jaar heb ik dit leuke rokje gemaakt. Ik heb het rokje zelf ontworpen en zal hieronder beschrijven hoe ik het heb gemaakt. Het is heel makkelijk te maken omdat het een recht rokje is dat in het rond gehaakt is.

Materialen:
3 kleuren wol, hier is gebruik gemaakt van Royal wol van Zeeman in grijs zwart en roze
Haaknaald die qua maat past bij de wol, hier is gebruik gemaakt van maat 4

Patroon rokje:

Meet eerst de omvang op van diegene waarvoor je het rokje maakt. In dit geval was de omvang 50cm.

  • Het patroon start bij de boord van het rokje. Kies je kleur en maak een chainless foundation met vasten. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe je dat doet. Maak deze chainless foundation net zo lang als de omvang die je nodig hebt, zorg ervoor dat het aantal steken deelbaar is door 3. Dit rokje bestaat uit 78 steken. Maak het eind vast aan het begin door middel van een halve vaste (let op, dat je werk niet gedraaid zit), je hebt nu een cirkel.
  • Haak in elke vast van je chainless foundation een half stokje.
  • Haak in ieder half stokje een stokje.
  • Haak in ieder stokje een half stokje.
  • Haak in ieder half stokje een vaste, hecht af.
  • Hecht een nieuwe kleur aan in een willekeurige vaste en haak een stokje. Sla 2 vasten over en haak 3 stokjes in de volgende vaste. Herhaal dit tot je bij de steek komt waar je het 1e stokje in hebt gehaakt, haak hier nog 2 stokjes bij en hecht af.
  • Hecht weer een nieuwe kleur aan en herhaal de vorige stap tot het rokje lang genoeg is.
  • Werk je rokje af met een rij vasten in dezelfde kleur als je boord.
  • Vlecht een koordje en rijg deze door de stokjes van de boord van het rokje.
  • Eventueel kun je er een leuke applicatie aan toevoegen zoals hier de Afrikaanse bloem.



woensdag 24 september 2014

Minion muts (verschrikkelijke ikke)


Het patroon van deze leuke muts kun je terugvinden op Repeat crafter me. Het is een Engelstalig patroon. Ik heb het patroon voor een kind (child) gebruikt voor mijn buurjongen van 7 en de maat is precies goed.

Materialen:
Haaknaald mt 6,0mm
Wol mt 4-5mm in de kleuren geel, zwart, grijs, wit, donkerblauw en een restje bruin.
Ik heb gebruik gemaakt van Royal van Zeeman in geel, grijs, zwart en wit. Donkerblauw en bruin zijn restjes die ik nog had liggen.


Baby deken met capuchon


Deze prachtige babydeken is geïnspireerd op een patroon van www.lionbrand.com hoe je de capuchon moet maken staat bij diverse babydekens op deze site beschreven. De steken die ik voor de deken zelf heb gebruikt zijn een herhaling van een vaste, een half stokje en een stokje.dit herhaal je continu totdat je deken groot genoeg is.
Ik heb de deken gekaakt met een dubbele draad.

Materialen:
Haaknaald mt 8mm
Wol Mt 4-5
Hier is gebruik gemaakt van Royal van de Zeeman.

donderdag 27 maart 2014

Baby tutteldoekje

Het is al weer een tijdje geleden dat ik hier een bericht heb geplaatst. Dit komt omdat ik verschillende projecten door elkaar aan het haken ben en ik ben ook nog bezig geweest met andere hobby's. Inmiddels heb ik een tutteldoekje klaar. Het tutteldoekje heb ik voor een zwangere vriendin gemaakt die een jongen verwacht. Het uiltje en de kleurtjes van het doekje passen goed bij het kamertje.
Het patroon dat ik heb gebruikt voor dit doekje van LolaIsHooked.



Materialen:
Haaknaald mt 3.5
Wol mt. 3,5 in de kleuren blauw , mintgroen en beige ( pingouin, pingofine)
Voor de ogen en snavel heb ik gebruik gemaakt van haakkatoen in zwart en wit en oranje ( Phildar cotton3)




donderdag 13 februari 2014

Infinity sjaal

Omdat de eerst sjaal die ik maakte gedraaid was, heb ik besloten om een nieuwe sjaal te haken. Ik heb hiervoor een zelfverzonnen patroon gebruikt die ik hieronder zal beschrijven. Mijn sjaal is lang genoeg om twee keer om mijn nek te doen, je krijgt dan een heerlijke volle, warme sjaal.



 

Materialen:
Haaknaald maat 7
Wol maat 5-6
(hier is gebruik gemaakt van tweed wol van zeeman, bijna 2 bollen)

Patroon infinity sjaal:
  1. Maak een ketting van 150 losse.
  2. Maak een halve vaste in je eerste losse om de cirkel te sluiten. Let op dat je ketting van losse niet gedraaid zit.
  3. Haak 3 losse (dit is je eerste stokje) en haak een stokje in je halve vaste.
  4. Sla twee losse in je ketting over, haak een stokje, een losse en nog een stokje allemaal in dezelfde losse van de ketting.
  5. Herhaal stap 4 tot je helemaal rond bent
  6. Eindig je ronde met een halve vaste in de 3e van de 3 losse die als je eerste stokje fungeren.
  7. Haak 3 losse (dit is je eerste stokje).De volgende rijen steek je steeds je haaknaald tussen de twee V's in die je ziet in je voorgaande rij (zie foto). Haak een stokje, een losse en nog een stokje allemaal in dezelfde ruimte tussen de twee V's in.
  8. Herhaal stap 7 nog 14 keer, je hebt nu een sjaal van 17 rijen.
  9. Hecht af en werk de losse draden weg.


Basket weave beanie (baby)

 
Materialen:
Haaknaald maat 6
Wol

(note: de wol die ik heb gebruikt had geen wikkel meer, ik denk dat het wol maat 4 is)

Voor dit leuke mutsje heb ik het patroon gevolgd uit het YouTube filmpje van Crochet Monk. Klik hier om naar het filmpje van Crochet Monk te gaan

Het patroon was bedoeld voor een beanie voor volwassenen, maar met de draad en haaknaald die ik heb gebruikt is het een beanie geworden voor een baby van 6-12 maanden. Ik heb er nog een leuke pompon aan toegevoegd.

zaterdag 1 februari 2014

Gehaakte col sjaal met kabels

Ik heb een vrij kleine en strakke col met kabels gemaakt. De col past precies om mijn hoofd en houdt onder mijn jas vrij snel op. Uiteraard kun je het patroon van de sjaal aanpassen wanneer je een groter model wenst.


 

Gebruikte materialen:
Wol maat 4-5
Haaknaald maat 10

Patroon van de col sjaal:
Er wordt gewerkt met dubbele draad!

1.Maak een ketting van 50 losse en sluit de cirkel d.m.v. een halve vaste. Let op dat de ketting niet gedraaid zit!

2. Haak 3 losse, deze losse fungeren als je 1e stokje. Haak vervolgens nog 49 stokjes in iedere losse.Sluit de cirkel door een halve vaste in de 3e losse (van je 1e stokje) te maken.

3. Haak 3 losse, haak nog 3 stokjes. Vervolgens haak je 6 reliëfstokjes. Nu weer 4 stokjes, 6 reliëfstokjes etc. tot de cirkel rond is en sluit de cirkel met een halve vaste in de 3e losse.

4. Haak 3 losse, haak nog 3 stokjes. Nu gaan we kabels maken over de 6 reliëfstokjes door ze te kruizen. Haak de 6 steken van de kabel in deze volgorde:
4e, 5e, 6e - 1e, 2e, 3e
De steken komen nu heel dicht op elkaar te liggen, dit komt later weer goed!
Haak weer 4 stokjes, 6 steken kruizen etc. tot het einde van de cirkel. Sluit de cirkel.

5. Haak 3 losse,haak nog 3 stokjes. De steken die we in de vorige ronde hebben gekruist gaan we nu weer recht maken. De steken zijn soms lastig te vinden, mijn advies is om de draad en de steken goed te volgen. 3 steken liggen achter in je werk en 3 steken liggen bovenop. Eerst haak je reliefstokjes in de onderste 3 steken (goed zoeken) en daarna in de voorste 3.
Dit herhaal je weer tot het einde van de cirkel en sluit de cirkel.

6. Haak 3 losse, haak nog 3 stokjes. Haak 6 reliëfstokjes. Nu weer 4 stokjes, 6 reliëfstokjes etc. tot de cirkel rond is en sluit de cirkel.

7. Herhaal stap 3 t/m 6.

8.Haak 3 losse, haak nog 3 stokjes. Haak 6 reliëfstokjes. Nu weer 4 stokjes, 6 reliëfstokjes etc. tot de cirkel rond is en sluit de cirkel.

**Wanneer je een sjaal wilt die langer of breder is kun je naar wens stap 7 meerdere keren herhalen of starten met meerdere losse (meervoud van 10)**